Tavallisimpia kysymyksiä, joita lapset pohtivat SISUKAS-työskentelyyn liittyen:

Miksi olen mukana SISUKKAASSA?
On osoitettu, että hyvillä koulutuloksilla on vaikutusta lapsen tulevaisuuteen. Sijaisperheessä tai perhekodissa asuvana olet elämäsi aikana kohdannut monenlaisia vaikeita tilanteita. Sen vuoksi voi joskus olla vaikea keskittyä kouluasioihin. Joskus sinulta saattaa mennä ohi tärkeitä oppimiseen liittyviä asioita ja koulukavereiden kiinni saaminen oppimisessa voi olla vaikeaa.

Joskus oppilas saattaa luulla ettei ole yhtä hyvä tai lahjakas kuin muut. SISUKKAASSA olemme osoittaneet, että sijoitetut lapset ovat yhtä lahjakkaita kuin muutkin. Sinulla on oikeus saada samanlainen koulutus ja tuki kuin muillakin lapsilla. Opettajasi ja perhekotisi tuella uskomme, että voit saavuttaa unelmiesi ammatin ja hyvän tulevaisuuden.

Millaisia tehtävät ovat?
Voit itse valita, haluatko tehdä tehtävät kotona vai koulussa. Psykologin tapaat pari kertaa. Teette erilaisia tehtäviä, jotka lasten mielestä ovat yleensä mukavia. Tehtävät kertovat muun muassa, millä tavalla juuri sinä opit parhaiten ja mitä vahvuuksia sinulla on. Täytät myös kyselyn, joka selvittää miten sinä voit ja mitä sinulle kuuluu. Tehtävien tekemisen lomassa pidetään aina myös taukoja, jolloin voit syödä eväitä tai vaikkapa jutella tai pelata jotain peliä. Myös erityisopettajan tapaat kaksi tai kolme kertaa. Erityisopettajan tehtävillä selvitetään, mitä luku-, kirjoitus- ja matematiikan taidoillesi kuuluu tällä hetkellä, ja miltä koulunkäynti sinusta tuntuu.
Mihin tehtävien tuloksia käytetään?
Tehtävien tulokset auttavat sen suunnittelussa, miten koulunkäyntiäsi voitaisiin parhaiten tukea. Voi olla, että olet esimerkiksi parempi oppimaan kuvien avulla kuin kuuntelemalla. Silloin oppimistasi voidaan tukea kuvien avulla. Meitä kiinnostaa myös, miltä sinusta tuntuu olla koulussa ja kotona. Tehtävien tarkoituksena on miettiä, tekeekö koulu kanssasi tällä hetkellä oikeita asioita, vai tarvitsisitko kouluun vaikkapa joitain apuvälineitä. Voihan myös olla, että esimerkiksi matematiikan tehtävät ovat sinulle tällä hetkellä liian helppoja tai vaikeita. Siksi on tärkeää selvittää, mitä koulutaidoillesi kuuluu.
Ketkä kaikki saavat tietää, että olen mukana SISUKKAASSA?
Sinä saat päättää, kenelle koulussa asiasta kerrot opettajasi lisäksi. Jos haluat mieluummin tehdä tehtävät kotonasi, se on mahdollista. Tulemme myös tutustumaan luokkaasi. Silloin voit itse päättää tervehditkö meitä, vai oletko mieluummin niin kuin et tuntisikaan meitä.
Miksi tapaan psykologin?
Psykologi osaa selvittää, miten juuri sinä opit parhaiten ja missä sinä olet hyvä. Psykologi tietää myös, miten voit oppia hallitsemaan hankalia tunteita. Psykologilla on vaitiolovelvollisuus, mikä tarkoittaa että hän ei kerro keskustelemistanne asioista ilman lupaasi tai kertomatta ensin sinulle.
Mitä psykologi tekee kokoamallaan tiedolla?
Psykologi voi auttaa muita aikuisia tukemaan paremmin sinua ja koulunkäyntiäsi. Psykologi kertoo tuloksistaan yleisellä tasolla. Hän ei kuitenkaan kerro muille, miten olet vastannut yksittäisiin kysymyksiin.
Miksi tapaan erityisopettajan?
Erityisopettaja osaa auttaa lapsia oppimisessa ja koulunkäynnissä. Erityisopettaja ei koskaan ajattele, että olet huono kirjoittaja tai että sinun pitäisi olla parempi. Sen sijaan hän ajattelee ”Kuinka minä voin auttaa opettajaasi olemaan vielä parempi opettaja sinulle?”. Erityisopettaja osaa neuvoa koulullesi ja sijaisvanhemmillesi, miten sinua kannattaisi auttaa sinulle hankalien asioiden harjoittelussa.
Tuleeko minulle nyt paljon lisätehtäviä koulussa?
Ei tule. Tarkoituksena on selvittää, miten sinä koulussa pärjäät ja miltä koulunkäynti sinusta tuntuu. Sen jälkeen me tarvittaessa autamme tekemään koulunkäynnistäsi helpompaa. Voihan esimerkiksi olla, että olet joutunut lukemaan koulussa liian vaikeita kirjoja, ja siksi lukeminen tuntuu sinusta kurjalta. Sen vuoksi selvitämme, miltä lukeminen sinusta tuntuu ja miten se sujuu, ja tarvittaessa löydämme sinulle paremmin sopivia kirjoja luettavaksi.